Mod att leda - med Loa Lava

ANONYMA PERFEKTIONISTER

Aug 19, 2021

Hej! Jag heter Loa och är perfektionist! 

Alltså, jag har fått hjälp (typ 12-stegsprogram med Dr Brené Brown…) och tränar hela tiden på ”good enough” och sunda ambitioner. Men jag vet att vi är många som har den där perfektionisten inom oss – som hindrar oss från att vara oss själva fullt ut. 

 

Miss Perfect (alltså jag en gång i tiden…) kunde gå omkring och tänka:

🌋 Undrar vad alla andra tycker…

🌋 Sa jag något fel nu? Undrar hur det uppfattades…

🌋 Bara jag inte misslyckas med detta nu…

🌋 Nu måste jag verkligen prestera på topp. Det är det enda som räknas…

 

Istället för att riskera något, gjorde jag bara det som förväntades och som jag visste att jag skulle klara av.

 

Och jag kände mig så fruktansvärt feg (vilket jag ju också var... 😉).

 

Mod var det jag längtade mest efter i livet. Modet att bara vara mig själv. Och leda från hjärtat. Det var då jag kom i kontakt med Dr Brené Brown och hennes forskning om modigt ledarskap (se hennes TED-talk, det kanske blir lika livsomvälvande för dig som för mig...).

 

Och vet du vad... GOOD NEWS! Vi föds inte modiga! Det går att lära sig mod. Forskningen visar att det är fyra färdigheter som bygger modigt ledarskap.

 

…the BAD NEWS är ju att den viktigaste färdigheten är att kunna visa sin sårbarhet.

 

Japp, nu ser jag hur skyddsrustningen åker på hos alla perfektionister ;-) Det är ju sårbarheten vi är mest rädda för. Och samtidigt är det den som kan rädda oss.   

 

Och vet du… Mod att leda handlar egentligen bara om modet att vara sig själv. Att stå där rak, autentisk och sårbar – utan rustning eller skydd.

 

Leva och leda utifrån hjärtat.

 

Det engelska ordet för mod är courage – som har sitt ursprung i det latinska ordet ”cor” som betyder hjärta. I sin tidigaste form betydde ordet att tala från hjärtat.

 

Hur gör man då? Ja, hur är man sig själv fullt ut?!?

Utan att tänka så mycket på vad andra eventuellt kan tycka...

Utan att vara rädd för att misslyckas...

Utan att behöva prestera hela tiden för att ha ett värde...

 

Vi kan börja med små små steg. Jag behövde träna på att vara mig själv på jobbet. Ja, det låter lite fånigt nu när jag skriver det… men så var det. Mina mod-muskler växte när jag tränade på att visa min sårbarhet och på att vara ok med att misslyckas. Små små träningsmoment varje dag. Det kunde vara saker som att säga ”jag vet inte” när en kollega ställde en fråga och jag faktiskt inte hade ett svar. Min ryggmärgsreflektion är ju annars att veta bäst och ha svar på allt. Det kunde också handla om att ställa en (i mina ögon) ”dum” fråga när jag inte riktigt hängde med på ett möte. Eller att inte skicka en *korrigering på sms som hade gått iväg med ett litet stavfel… Ja, du hör! Det är verkligen SMÅ steg – men det är faktiskt det som är skillnaden som gör skillnaden.

 

Vill du hänga med och träna på att släppa den där perfekta skölden?

Jaaa, vad modigt av dig!

 

Bara lite heads-up… den här resan i modigt ledarskap kanske inte blir som en promenad i parken en solig dag när allt är i full blom. Utan mera som en lång vandring – utanför märkta leder – på ojämnt och ibland lite rörligt underlag ;-) Men jag har fått karta och kompass av modforskaren Dr Brené Brown. Och jag lovar att guida dig, så att vi tillsammans kan bygga modiga kulturer.

 

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

  • Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.
  • Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

 

Modiga hälsningar,

Loa

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!