Mod att leda - med Loa Lava

HUR KÄNNS DET ATT KLIVA UTANFÖR KOMFORTZONEN?

Sep 06, 2021

VARFÖR gör jag det här egentligen?

Den frågan har jag ställt mig många gånger sedan jag startade eget inom ledarskapsutveckling. Varje steg jag tar känns som ett gigantiskt experiment med osäker utgång. Allt ifrån att marknadsföra och sälja in utbildningar – till att synas i bild och sända live.

Varje gång jag ska göra något som känns lite obekvämt och läskigt frågar jag mig själv: VARFÖR GÖR JAG DETTA? Jag skulle ju kunna ha ett skönt och behagligt liv – helt utan hjärtat i halsgropen. Bara ha ett vanligt jobb och vara nöjd!

 

Häromdan höll jag workshop om värderingar för ett kvinnligt ledarnätverk och då insåg jag… Det är ju mina värderingar som drivit ut mig på arenan. Det är ju DÄRFÖR jag har dragit igång allt detta!

Frihet, utveckling och kreativitet är mina ledstjärnor i livet. Och trots att det alltså kan kännas obeskrivligt obehagligt när jag kliver fram och gör saker som är helt utanför min komfortzon (som att t ex publicera den här bloggen…) är jag alltså beredd att göra modiga saker när jag är djupt ankrad i mina värderingar. Det är nästan som att mina värderingar föser fram mig till arenan så att jag ska kunna ta dem från vackra ord till konkret handling.

 

Dr Brené Browns forskning visar att en av grundstenarna i modigt ledarskap är att leva sina värderingar. Det handlar om att kunna omsätta värderingarna i beteenden. Eller, som Brené säger: ”Gå från bullshit till beteende!”

Fundera lite på vad som händer när det bara är bs… Du kanske känner igen någon av de här företeelserna?

  • VD:n som pratar högtidligt om hur viktigt det är med jämställdhet, men sen bara lyfter män till toppositionerna?
  • Företaget som har värdeordet hållbarhet i stora bokstäver på väggen, men sen bränner ut de anställda med orimlig arbetsmiljö?
  • Kompisen som beskriver sig själv som inlyssnande, men bara pratar om sig själv när ni ses.

Ja, hur är det med trovärdigheten här? En modig ledare lever sina värderingar, istället för att bara snacka… Det kanske inte alltid är den enkla och bekväma vägen – men när vi lever som vi lär hjälper det oss att göra det som är rätt och modigt.

 

Hur kommer det kännas för mig nu när jag trycker på PUBLISH? Jo, jag har ett litet knep för att hantera det jobbiga i att kliva fram och bli sedd: 8 SEKUNDER! Det är exakt så länge det intensiva obehaget i själva stunden faktiskt varar. 8 sekunder! Och visst kan både du och jag klara av intensivt obehag i 8 sekunder? Speciellt om det är för ett högre syfte: Att verkligen leva våra värderingar.

 

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!