Mod att leda - med Loa Lava

EN UTMANING ATT BLI MODIG!

Sep 16, 2021

På vilket sätt utmanas just du som ledare att bli modig?

På vilket område VILL du bli modigare?

Var konkret! Till exempel:

  • Jag vill bli modigare när det gäller att ge konstruktiv feedback.
  • Jag vill bli en säkrare och bättre talare.
  • Jag vill ha modet att söka ett nytt jobb efter fyllda 55
  • Jag vill kunna ta det där modiga samtalet…

Fundera på om det kan vara så att du håller tillbaka dig själv inom vissa områden? Av rädsla för misslyckas eller kanske till och med av rädsla för att din stjärna ska lysa lite för starkt? Oavsett, så är det viktigt att bli medveten om hur du kan förändra ditt sätt att kliva fram och bli sedd. Då kan du utveckla färdigheterna som krävs för gå ut på arenan, testa nya beteenden, misslyckas, resa dig igen, lära dig saker och försöka på nytt.

Arenan jag pratar om är en metafor för en situation eller upplevelse där du delar med dig av dig själv, dina tankar, känslor, åsikter, erfarenheter eller kreativitet, trots att du inte har någon kontroll över vad det leder till eller vad människor ska tycka.

Min egen resa från fegis till modig ledare har varit fylld av ”arena moments” där jag klivit fram med hjärtat i halsgropen.

Låt mig ge dig ett exempel. Du som har följt mig ett tag vet kanske att jag har svårt att BE om saker. Särskilt att be om hjälp! Jag växte upp i en rätt så hård isländsk anda av att man skulle vara tuff, bita ihop och klara allt själv. Tack vare Dr Brené Brown har jag insett att anledningen till att jag inte ber om hjälp är rädslan för sårbarheten jag då visar upp. Men jag har också lärt mig att om jag BER om hjälp, bygger det förtroende med andra. Så, på ett teoretiskt plan har jag förstått att det bara finns positiva saker med att be om hjälp :-) I det verkliga livet är jag dock djupt präglad av kulturen jag växte upp i.

En insikt jag gjort är att det jag är MINST intresserad av att utforska, är den arena jag behöver jobba mest på. Så, jag har inte ens gläntat på dörren till be-om-hjälp-arenan ;-) Förrän nu! Inte så att jag rycker upp den på vid gavel… Men jag tränar aktivt på att be om hjälp. Häromdan bad jag till exempel några i mitt nätverk att rekommendera mig på Linkedin. Förra veckan höll jag en digital workshop för ett företag och bad VD:n (som bjudit in mig) att hjälpa mig att hålla koll på kommentarsfältet. Och tänk… de ställde alla gladeligen upp på att hjälpa mig.

Jo, jag fattar att det här låter som småpotatis i dina öron. ”Be om hjälp – hur svårt kan det vara?” För mig har det varit en utmaning i att vara modig och jag har fortfarande hjärtat i halsgropen varje gång jag ber om hjälp. Men jag gör det ÄNDÅ!

Så berätta, vad är din arena? Var vill du bli modigare?

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!