Modigt ledarskap

ÄG dina motgångar – och ta ansvar!

Jan 30, 2024

”𝘋𝘦𝘵 𝘷𝘢𝘳 𝘥𝘰𝘮𝘢𝘳𝘦𝘯𝘴 𝘧𝘦𝘭 𝘢𝘵𝘵 𝘷𝘪 𝘧𝘰̈𝘳𝘭𝘰𝘳𝘢𝘥𝘦!”
 
”𝘔𝘪𝘯 𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘨𝘪𝘤𝘬 𝘪𝘯𝘵𝘦 𝘴𝘢̊ 𝘣𝘳𝘢, 𝘦𝘧𝘵𝘦𝘳𝘴𝘰𝘮 𝘵𝘦𝘬𝘯𝘪𝘬𝘦𝘯 𝘴𝘵𝘳𝘶𝘭𝘢𝘥𝘦 𝘰𝘤𝘩 𝘐𝘛-𝘴𝘶𝘱𝘱𝘰𝘳𝘵𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘳 𝘷𝘢̈𝘳𝘥𝘦𝘭𝘰̈𝘴!” 
 
”𝘐𝘯𝘵𝘦𝘳𝘷𝘫𝘶𝘢𝘳𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘳 𝘪𝘯𝘬𝘰𝘮𝘱𝘦𝘵𝘦𝘯𝘵, 𝘢𝘯𝘯𝘢𝘳𝘴 𝘩𝘢𝘥𝘦 𝘫𝘢𝘨 𝘨𝘢𝘳𝘢𝘯𝘵𝘦𝘳𝘢𝘵 𝘧𝘢̊𝘵𝘵 𝘫𝘰𝘣𝘣𝘦𝘵!” 
 
 
Känner du igen dig i impulsen att snabbt försöka hitta någon eller något att skylla på när saker inte går som du hade hoppats?
 
Det är en mänsklig reaktion att leta syndabockar när vi failar och jag hamnar själv ibland i ett destruktivt blaming-tänk (behövde inte gå så långt tillbaka i minnet för att komma på skylla-ifrån-mig-exemplen ovan 🫣). 

Tendensen att skylla ifrån oss är ett uttryck för vårt eget obehag – vi identifierar helt enkelt en extern orsak till våra problem för att avreagera jobbiga känslor. 
 
Problemet är att det hindrar oss från att ta ansvar för oss själva och våra handlingar! Ansvarstagande innebär sårbarhet, att uttrycka och hantera våra känslor – och därför undviker vi det ofta.
 
Så… när något går fel och din första impuls är att peka ut andra som problemets källa, är det en bra idé att stanna upp och tänka efter: 

🌋 Vad är din del i det som hänt? Hur kan du ta ansvar för din del? 

🌋 Bli nyfiken på dina jobbiga känslor och sätt ord på dem! Känner du skam? Ilska? Smärta?

🌋 Har andra drabbats? Hur kan du be om ursäkt? 

🌋 Vad kan du lära dig?
 
Modigt ledarskap uppstår när vi ÄGER våra motgångar! Det handlar om att få syn på hur vårt eget beteende orsakar problem – och ta ansvar för vår del istället för att lägga skulden på någon annan. 
 
Hur gör du för att ÄGA dina motgångar

 

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!