Modigt ledarskap

Gör motgångar oss starkare?

Feb 15, 2024

Vi får ofta höra att det som inte dödar oss, härdar oss. 

Filosofen Friedrich Nietzsche, som fått äran av att ha lanserat detta ordspråk i modern tid, syftar på en typ av människa som skickligt utnyttjar motgångar till sin fördel, det vill säga lär sig av erfarenheterna. Och visst är det så att vi, när det går snett, ibland tröstar oss med tanken att svåra erfarenheter stärker oss.

Men stämmer det verkligen att motgångar gör oss starkare?

Den svåraste motgång jag mött under min resa som egenföretagare var ett affärssamarbete som gick åt skogen. Jag hade stora förhoppningar på detta partnerskap, som betydde oerhört mycket för mig. Ja, mina förväntningar var så höga att jag i princip lagt alla mina företagsägg i den korgen… 

Smärtan var därför svidande när min samarbetspartner ”dumpade mig.” Helt plötsligt stod jag där helt ensam. Skammen brände inom mig och mina hjärnspöken satte igång: ”Jag är inte gjord för samarbeten. Ingen kommer vilja jobba tillsammans med mig.”

Just där och då kände jag verkligen inte att motgången skulle göra mig starkare.

I arbetet med min bok om Mod att möta motgångar (som kommer ut på Liber förlag till hösten) har jag djupdykt i forskning om misslyckanden och motgångar.

Så, hur mycket sanning ligger det egentligen i ”klyschan” att det som inte dödar härdar?

En grupp forskare vid Kellogg School of Management bestämde sig för att utforska om det fanns belägg för att vi verkligen blir starkare när vi misslyckas.

I en studie jämförde de unga forskare som ansökt om forskningsanslag. Den ena gruppen bestod av forskare som lyckades få anslag och den andra gruppen av vetenskapsmän som föll på målsnöret.

Resultatet? Det visade sig att de som missade faktiskt gjorde bättre ifrån sig på lång sikt. De skrev bättre vetenskapliga artiklar och publicerades oftare i framstående journaler än de som fick stipendiet.

Det verkar alltså som att tidiga karriärmotgångar kan stärka dig på lång sikt – Kelloggforskarna drar slutsatsen att motgångar kan fungera som en drivkraft för individer att förbättra och stärka sitt arbete. Eller som Nietzsche skulle ha sagt: ”Was mich nicht umbringt macht mich stärker.”

Med erfarenheter, lärande och nya lösningar i bagaget, kan du alltså ta nya tag och hoppa upp på hästen igen. 

Att våga resa sig och försöka göra det du misslyckades med igen är en betydelsefull del av att hantera motgångar och bygga motståndskraft. Oavsett om det är ett misslyckat projekt, en avslagen affärsidé eller en personlig besvikelse är det lätt att känna sig nedslagen och vilja ge upp. Men trixet är alltså att fortsätta framåt!

När mitt affärssamarbete gick i stöpet, var det för mig så som jag föreställer mig att det måste ha varit för de unga besvikna forskarna. Efter att chocken och besvikelsen lagt sig och jag kunnat prata med kloka empatiska vänner, insåg jag att detta misslyckande skulle bli en viktig del i min erfarenhetsbank. Med lärande och insikter i bagaget, tog jag nya tag och reste mig igen.

Men hur gick det med att hoppa upp på den där samarbetshästen igen?

Det är faktiskt först nu – flera år senare – som jag känt att jag stått på en så trygg egen grund att jag kan bygga bra samarbeten tillsammans med andra.

Vet inte om det blir i galopp, skritt eller kanske tölt… Men det känns jättespännande att få prova olika samarbetsvägar med kollegorna på Add Insight som är svensk partner till Dr Amy Edmonsons The Fearless Organizaion Scan.

I april och maj bjuder vi gemensamt in till ledarutvecklingsprogrammet Mod att leda – Dare to Lead™ som bygger på Dr Brené Browns forskning 🌟 Klockren kollaboration, då modigt ledarskap och psykologisk trygghet är två sidor av samma mynt.

Nyfiken på att veta mer om hur du kan utveckla din motgångskraft? Ta gärna kontakt med mig eller läs mer här! 

 

 

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!