Modigt ledarskap

Hur ska jag kunna vara modig när det straffar sig?

Aug 05, 2022

”När jag kliver in genom dörren på mitt jobb känner jag att jag måste vara på min vakt. Jag kan aldrig sänka garden och vara mig själv…

…hur ska jag kunna kliva in i modet och visa min sårbarhet när det faktiskt är farligt?

En deltagare på Mod att leda – Dare to Lead™ förra året uttryckte ett dilemma som många ledare står inför.

Du utvecklar ditt modiga ledarskap, du ÄR beredd att ta de modiga samtalen, sätta gränser och leda utifrån dina värderingar. Men arbetsplatsen är otrygg, chefen är maktfullkomlig eller så finns ingen tillit. Den psykologiska tryggheten som krävs föra att kunna kliva in i modet och sårbarheten saknas helt enkelt.

Är det möjligt att vara modig i ledarskapet när du riskerar att ta skada? När maktdynamiken är dysfunktionell och kulturen på arbetsplatsen destruktiv?

Det finns organisationer där det kostar på att vara en modig ledare. ”Hos oss är det högt i tak!” säger de flesta företag. I konkret handling kan det dock ibland vara tvärt om. Att människor tystas, blir fråntagna sina positioner eller rentav får kicken när de kliver in i sårbarheten och vågar ta plats. Det kan handla om till synes små saker som att ställa en ”obekväm” fråga eller sätta ord på saker som alla ser men ingen vågar uttala. Att berätta om misstag du gjort i jobbet eller erkänna att du haft fel…

Jag brukar ställa två frågor till dem som upplever psykologisk otrygghet på jobbet:
🌋 Har du en realistisk chans att förändra eller åtminstone påverka struktur och kultur?
🌋 Om inte, är du beredd att acceptera status quo?

Många landar i att det inte är värt att stanna kvar.

Jag skulle så gärna vilja ha patentlösningen för att förändra företagskulturer och arbetsklimat bottom-up. För det är ju inte värdigt att tusentals människor går till jobbet varje dag och känner sig otrygga.

Men jag har inga svar… Bara massor med nyfikna frågor.

I höst fortsätter jag utforska metoder för att bygga organisationskulturer som präglas av tillit och psykologisk trygghet. Ser fram emot att gå utbildning hos Add Insight och bli certifierad i The Fearless Organization Scan som bygger på Amy Edmondsons forskning.

Tar med tacksamhet emot DINA insikter och tips på fördjupning!

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!