Modigt ledarskap

ÄR DU EN LEDARE?

Aug 24, 2021

”Alltså, jag är ingen ledare… Jag är ju inte chef.”

I våras när jag bjöd in till utbildningen Mod att leda – Dare to Lead™ var det en person – vi kan kalla henne Kim – som hörde av sig och var supernyfiken på att gå detta program (som bygger på Dr Brené Browns forskning om modigt ledarskap och lär ut färdigheterna i mod). Men Kim kände inte att hon platsade – eftersom hon ”ju inte var chef”.

 

Så, vad ÄR en ledare egentligen? 

Att vara ledare handlar inte om titlar, lön, makt eller chefsposition.

En ledare är helt enkelt en person som ser potentialen i människor eller processer och är beredd att utveckla den. En person som har modet att säga: Jag ser möjligheterna och tar ansvar för att utveckla dem.

Definitionen ovan kommer från Dr Brené Brown som ju har forskat i årtionden om mod och ledarskap – och mina egna erfarenheter stämmer väl överens med hennes forskning.

 

För det är ju inte så att man automatiskt blir en ledare för att man fått en chefspost eller VD-titel.

En gång jobbade jag med ett företag där VDn hade ett riktigt fint hörnkontor med magnifik utsikt och ett stort flådigt skrivbord. Tror du att jag hittade någon ledare där? Nej, jag letade under skrivbordet och i de blankpolerade hörnen… men där fanns ingen ledare. Bara en person med en fin titel!

 

Kontrasten blev slående när jag samma dag var jag på besök i mina barns skola. Där kryllade det av ledare: En lärare som verkligen såg eleverna och hjälpte dem att utvecklas. En fritidspedagog som hade skapat en meditationsrutin för barnen mitt på dagen när alla behövde varva ner och vila lite.

 

Ledare finns överallt i vårt samhälle och alla KAN bli ledare. Det är ett aktivt val och en attityd.

 

Hur gick det då för Kim (som ju inte var chef…)? När vi hade pratat en stund förstod både hon och jag att hennes ledarskap varit helt avgörande för den positiva utvecklingsresa som hennes arbetsplats hade gjort de senaste åren. Hon var en stor ledare och genom Mod att leda – Dare to Lead™ stärkte hon sedan sitt ledarskap till en ny (och modigare!) nivå. 

 

Så, är DU en ledare? Tar du ansvar för att stödja människorna omkring dig i att utveckla sin potential? Ser du möjligheterna i din organisations processer och är beredd att driva förbättring? Gå med i vår modiga community på Facebook och berätta hur du ser på ledarskap och var du har sett riktiga ledare in action!

 

Modiga hälsningar

Loa  

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!