Modigt ledarskap

MOD ATT MÖTA MOTGÅNGAR

Nov 11, 2021

Har du modet att möta motgångar? 

En av mina största motgångar under starta-eget-resan var ett affärssamarbete som jag hade stora förhoppningar på. Ja, så stora att jag i princip hade lagt alla mina ägg i den korgen… 

Smärtan var därför svidande när min samarbetspartner ”dumpade mig.” Helt plötsligt stod jag där helt ensam. Skammen brände inom mig. 

 

När något jobbigt händer som vi inte riktigt förstår, är vår hjärna kodad att fylla i luckorna med egna påhittade stories. Och i dessa berättelser sitter rädslan och skammen i förarsätet – det är hjärnans märkliga sätt att skydda oss. 

Såhär lät min hjärnas stories när detta  – för mig så avgörande – samarbete sades upp:

”Jag är inte gjord för samarbeten. Ingen kommer vilja jobba tillsammans med mig.”

”Alla tycker att jag är värdelös…”

”Vem tror jag att jag är?” 

 

Jag tillät mig själv att vara ett tag i de tuffa tankarna. Att stanna i det obekväma och bara utforska de känslor som dök upp. För att sedan höja mig över hjärnans negativa stories så som jag lärt mig av min mentor, modforskaren Dr Brené Brown. Hon har ju skapat en hel process för hur vi kan resa oss igen som klokare och mer helhjärtade människor. 

 

Dr Brené Browns forskning visar att det är mycket SKAM kopplad till misslyckanden och motgångar. Och skammen tål inte dagsljus! Så genom att prata om det jobbiga som hänt, kan vi utvecklas istället för att lagra obehagliga känslor i kroppen. 

Så, jag ringde en inlyssnande vän och berättade om den jobbiga känslan att ha blivit ratad och avvisad. Att inte få tillhöra.

Skammen och smärtan lättade när jag möttes av empati och medmänsklighet. Och jag lärde mig massor om mig själv, som till exempel att jag har en ganska hård måttstock för mig själv. Jag kan ju vara rätt duktig på att vara ödmjuk inför andras misslyckanden –  men hård och dömande mot mina egna. Behöver träna mer på den icke-dömande muskeln.

 

Om du är modig, kommer du också att mötas av motgångar och misslyckanden ibland. Det ingår tyvärr… 

 

Så frågan är: Har du modet att möta motgångar på ett sätt så att du växer och utvecklas som människa?

 

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!