Modigt ledarskap

Hur få mod att möta motgångar?

Feb 14, 2022

Är du modig som ledare och människa, kommer du också göra några rejäla magplask. Det ingår liksom… 

Och det är ofta rädslan för att misslyckas som håller oss tillbaka. Som gör att vi inte vågar ta steget. I know all about that… I alldeles för många år gjorde jag bara sånt jag visste att jag skulle lyckas med. Drömmen om att starta eget förblev just en dröm – eftersom jag inte ens vågade testa. 

Det lossnade först när jag, tack vare Dr Brené Brown och hennes forskning om modigt ledarskap, insåg att jag nog aldrig skulle hitta det där modet utan att brottas med sårbarheten. Jag började med små små steg och tränade på att hantera små misstag. Och jag överlevde faktiskt – många motgångar rikare ;-)

 

FINNS DET FRAMGÅNG UTAN MOTGÅNG?

Att våga misslyckas är en konst vi behöver behärska för att kunna nå våra mål och drömmar. 

"There is no innovation and creativity without failure. Period." 

― Dr Brené Brown

Flera företag och organisationer som jag jobbar med, bygger aktivt en kultur där det är ok att göra misstag – och där man kan prata öppet om sina ”fails”.

Varför? Jo, modiga organisationer som vill ha innovation och nytänkande, vet att misslyckande inte är motsatsen till framgång – utan en viktig del av framgång. De förstår att modiga medarbetare också kommer falla ibland. Och då måste det finnas en process för att resa sig igen – där man verkligen omfamnar misslyckanden som lärande. 

 

HUR KULTIVERA EN MODIG FÖRETAGSKULTUR?

Trots att vi på ett intellektuellt plan förstår hur motgång bygger framgång, finns det fortfarande en kultur på många arbetsplatser som gör att människor spelar med säkra kort. Många undviker helt enkelt situationer där man riskerar att misslyckas, eftersom pressen att leverera (lyckade) resultat är så hög.

Därför behöver ledare och chefer kultivera en organisationskultur där människor kan prata öppet om motgångar och misstag – helt utan skam. 

Hur gör man? Vad säger forskningen? Vilka strategier finns det?

  • Främja mod och innovation genom att skapa psykologisk trygghetdär alla vågar prata öppet om sina "fails".
  • Omfamna motgångar och omforma misslyckanden till värdefulla erfarenheter – t ex genom att bygga arbetssätt där det ingår som en naturlig del i lärandet
  • Stanna i det svåra! Vi utvecklar mod att möta motgångar genom att våga stanna i smärtan av ett misslyckande. För att kunna resa sig behöver man helt enkelt bli lite nyfiken på sig själv och utforska sina egna känslor och reaktionsmönster.

 

VILL DU HA MOD ATT MISSLYCKAS?

Kanske lite mer motgångskraft? Eller vill du bygga en innovationskultur i ditt företag, där ni lär er av misslyckanden och pratar öppet om dem?

Välkommen onsdagen den 2 mars kl. 8.30 - 9.30 på Modig Morgon, ett helt kostnadsfritt webinar på temat Mod att misslyckas.

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!