Mod att leda - med Loa Lava

MOD ATT LEDA GÅR ATT LÄRA SIG

Sep 01, 2021

Känner du ibland att du skulle vilja kliva fram och ta för dig… fast du hindras av rädslan för att misslyckas?

Skulle du vilja utvecklas i ditt ledarskap och bli modigare? Ha modet att vara ärlig och öppen på jobbet utan att ta åt dig av vad andra kan tycka... Känner du att det är något som står i vägen för att du kliver fram och tar plats?

 

Jag vet hur det känns!

Jag har varit där (och ärligt talat hamnar jag fortfarande där ibland…) Detta som jag gör nu – att driva eget företag inom ledarskapsutveckling – är det modigaste jag gjort. Att kliva fram och säga: ”Hej, jag har något att erbjuda. Jag vet och kan något. Och jag vill hjälpa dig!”

 

Min resa i mod började för fem år sen. Jag kände mig så feg. Jag visste ju att jag ville driva eget, undervisa och hjälpa andra att utvecklas. Men det var något som stod i vägen. Jag hade inte modet att kliva ut i osäkerheten.

 

Det var då jag hittade Dr Brené Brown och hennes forskning om modigt ledarskapVilken livsomvälvande ögonöppnare! Det var som att Brené hade hackat min hjärna och kunde se både mina rädslor och rustningen som jag satt på mig för att skydda mig själv från att visa sårbarhet.

 

Jag klev ju inte fram ordentligt för att jag var rädd att misslyckas och få kritik: ”Tänk om folk inte tycker om mig nu!” Jag hade aldrig sökt ett jobb som jag inte visste att jag skulle få (…otroligt nog har jag ändå haft en hyfsad chefskarriär). Ja, när jag tänker efter så gjorde jag bara sånt jag visste att jag skulle lyckas med.

 

Tänk vilken skillnad jag hade kunnat gjort om jag vågat kliva fram och ta för mig...

 

Känner du igen dig? Vet du vad... GOOD NEWS! Vi föds inte modiga! Vi kan lära oss mod – och det börjar med att släppa våra rustningar. Forskningen visar att det inte är rädslan som står i vägen för modigt ledarskap. Nej, det är vårt sätt att skydda oss mot den rädslan som hindrar oss. Det Brené kallar för ”rustningen”

 

När jag hade slukat allt Dr Brené Brown skrivit och jobbat med min sårbarhet, vågade jag ta klivet och söka ett jobb jag inte var säker på att få. Som ledarskapsutvecklare och lärare. Och jag fick det!

 

2019 åkte jag sedan sedan till Texas på en helt outstanding utbildning med självaste Dr Brené Brown och blev certifierad Dare to Lead™ Facilitator. Brené utsåg mig till katalysator för kurage. En titel som jag nu bär med stolthet. Och jag utgår från hennes forskning om modigt ledarskap i det mesta jag gör.

 

Ja, men vad är då de fyra färdigheterna i modigt ledarskap?

Ok, här kommer de:

  • Leva dina värderingar: Du är medveten om dina kärnvärderingar och kan ta dem från vackra ord till konkret beteende. För en organisation handlar det om att omsätta värderingarna i handlingar som uppmuntras och belönas. Det är så en modig företagskultur skapas!
  • Våga visa sårbarhet: Det är här det svåra kommer... Du kommer aldrig till mod utan att brottas med sårbarhet (= osäkerhet, risk och känslomässig exponering). Sårbarhet är en del av att leda och leva. Om du bygger en organisation där sårbarhet ses som svaghet, är det omöjligt att skapa team som är nyskapande och kreativa. Innovation uppstår sällan utan ett visst mått av risktagande, som i sin tur kräver sårbarhet!
  • Bygga tillit & förtroende: Samtal om tillit (och särskilt brist på tillit) kan vara oerhört tuffa. Genom att bryta ner vad förtroende handlar om i konkreta beståndsdelar och beteenden, kan du sätta ord på vad som funkar och vad som brister i dina relationer med kollegor. Grunden för förtroendebyggande ledarskap är gränssättning, integritet och generositet!
  • Resa dig efter motgångar: Är du modig som ledare och människa, så kommer du också göra några rejäla magplask. Om du vågar stanna en stund i det svåra, kan du resa dig efter bakslag på ett sätt som gör dig klokare. Helhjärtade modiga ledare har ofta värdefulla lärdomar från motgångar med sig i bagaget!

 

Är du nyfiken på att börja träna på färdigheterna i mod? Gå med i vår modiga community på Facebook och få tips, stöd och pepp på vägen! 

 

Modiga hälsningar, 

Loa

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!