Modigt ledarskap

Ett modigt nej-beslut

Mar 28, 2023

Jag är grymt bra på att fatta modiga beslut, ta risker och lita på min intuition…
 
…så länge det är beslut som innehåller ett JA! 
 
När en ny idé föds och ska förverkligas, när nya kreativa projekt dras igång eller spännande samarbeten ska utvecklas är det så LÄTT att vara beslutsam. 
 
NEJ-beslut är dock en helt annan femma. 
 
Det är som skillnaden på att äta en chokladpralin och att bita i en tandläkarborr. 
 
Beslut som innebär ett avslut på saker, bortprioriteringar eller att tacka nej till något kan kännas som en lång smärtsam process. 
 
Just nu är jag mitt i en sån plågsam beslutsprocess. Det känns som att jag sitter fast i tandläkarstolen med en borrmaskin i örat och en tandtång i munnen – helt utan bedövning!
 
I ett par år har jag hållit öppna ledarskapsprogram varje vår och höst. Det har varit en medveten satsning för att fler ledare i Sverige ska få möjligheten att lära sig skillsen i det modiga ledarskapet genom Dr Brené Browns program Mod att leda – Dare to Lead™

Nästa öppna utbildningstillfälle är nu i april-maj. Sen blir det inget mer i år… 
 
Det är mitt plågsamma nedprioriteringsbeslut. 
 
I höst kommer jag att lägga all min tid på talaruppdrag och på de organisationer och företag som jag hjälper med grupp- och ledarutveckling.
 
Låter kanske som en enkel omprioritering. Ja, för det går ju inte att ha tusen järn i elden och samtidigt ta hand om sig själv.
 
Men som det mesta i livet och ledarskapet så handlar det i grunden om känslor. Det är känslorna som driver våra beteenden – och utmaningen med att upprätthålla gränser (ja, för det är väl egentligen det prioriteringar handlar om) är att vi är rädda för att göra andra besvikna eller att förlora relationer. Vi vet vad vi har – men inte vad vi får. 
 
Därför blev detta till synes enkla beslut en överväldigande uppgift för mig.
 
Jag påminner mig själv om att ett NEJ till en sak betyder JA till något annat. Genom att bli medveten om känslorna, kan jag låta min vilja och mina värderingar styra istället. 
 
I vilka lägen får du beslutsångest? Berätta!

 

 

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!