Modigt ledarskap

Hur går innovation och risktänk ihop?

Sep 26, 2023
Föreläsning modigt ledarskap

”Hur kan vi jobba med innovation i vår riskaverta bransch?”
 
Fick denna fråga häromdan då jag föreläste om modigt ledarskap för Svenska Försäkringsföreningen som samlar försäkringsbranschen genom utbildningar, events och nätverkande. 

Svaret kan ligga i hur vi förhåller oss till risken att misslyckas eller göra fel. 
 
I dagens komplexa föränderliga arbetsliv, navigerar vi som ledare ofta i okänt territorium. Innovation är nyckeln till framgång men trots att de flesta organisationer vill ha utveckling och innovation, så är det många som istället stagnerar. 
 
Riskaversion och rädslan för ovissheten är kanske innovationens största fiende.
 
Eller som Dr Brené Brown säger: “There is no innovation without failure. Period.”
 
För att få till innovation måste vi helt enkelt vara beredda att misslyckas.
 
Trots att vi på ett intellektuellt plan förstår hur motgång bygger framgång, finns det fortfarande en kultur på många arbetsplatser som gör att människor spelar med säkra kort. 
 
Många undviker helt enkelt situationer där man riskerar att misslyckas, eftersom pressen att leverera (lyckade) resultat är så hög.
 
Så, hur kan organisationer övervinna denna riskaversion och främja en kultur av innovation?
 
🌋 Prata om misslyckanden! Det handlar om att normalisera och – faktiskt – omfamna misslyckanden som en del av innovationsprocessen. Det är i motgångarna som dörren till lärande står på glänt och väntar på att upptäckas.
 
🌋 Bygga psykologisk trygghet! Uppmuntra en arbetsmiljö där medarbetare känner att de kan uttrycka sina tankar och idéer fritt – vetandes att de kommer välkomnas.
 
🌋 Belöna modet att ta risk! Istället för att bara hylla framgång, bör organisationer också belöna modiga försök, även om de inte leder till omedelbar framgång. 

Vad säger du? 

Vad mer kan man göra för att bygga modiga innovativa företagskulturer? 

 

 

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!