Modigt ledarskap

Skapa MER empati genom att ta hand om dina känslor

Mar 08, 2022

Är det ok att oroa sig för ekonomin när människorna i Ukraina kämpar för att överleva?

Är det ok att känna sig ledsen över att ha förlorat jobbet när våra ukrainska grannar flyr för sina liv?

Är det ok att känna sig trött och arg efter två sömnlösa nätter när familjer i Ukraina sover i skyddsrum och källare, medans bomberna haglar och flyglarmen tjuter?

 

I tretton dagar har vi levt med ett krig runt hörnet. Ukrainarnas mod, styrka och kamp berör på djupet. 

I tretton dagar har jag försökt göra det jag kan för att hjälpa på olika sätt och visa min solidaritet med det ukrainska folket.

I tretton dagar har jag också kämpat för att tillåta alla känslor att få finnas i mig, även när det handlar om sånt som i det stora perspektivet är struntsaker.  

 

Ibland har jag tänkt….

Vem är jag att känna oro och rädsla? Jag som lever i ett fritt och fredligt land.

Vem är jag att ”gnälla” över småsaker, när det som verkligen spelar roll är att vi lever och är friska?

Vem är jag att vara ledsen över en avsnäsning, när jag aldrig behöver oroa mig för flygbombningar?

 

Det ÄR viktigt att kunna se saker i perspektiv. Men ingen är hjälpt av att vi relativiserar våra problem och jämför vårt lidande med andras. 

Dr Brené Brown, känd för sin forskning om modigt ledarskap, har myntat begreppet ”comparative suffering”. Jämförelsen triggas, enligt henne, av vår rädsla. Men när vi rangordnar problem på det här sättet, förvägrar vi oss själva möjligheten att få känna efter:

 

Fear and scarcity trigger comparison and we start to rank our own suffering.

If we don’t allow ourselves to feel (our fears), then they fester and become magnified.

– Dr Brené Brown – 

 

Känslor försvinner ju inte för att vi trycker ner dem. Istället förstoras de upp, tar över och bjuder in skammen. Vars röst kan låta såhär: ”Jag ÄR en dålig person för att jag är ledsen, fastän andra har det så mycket värre än jag”.

 

Det bygger på en felaktig idé om att empati är en ändlig resurs. Att om jag ger mig själv tillstånd att känna och ta hand om alla jobbiga känslor, kommer jag ha mindre kvar att ge andra som behöver stöd. Detta är ett tankefel. I själva verket skapas MER empati när vi visar självmedkänsla och empati med andra. 

 

Det är alltså ingen som vinner på att vi ransonerar vår empati!

 

Den ukrainska mamman som flyr undan kriget med sina barn har inte större nytta av att jag ger henne exklusivitet på min välvilja – och glömmer bort mig själv, eller struntar i att stötta min kompis som just blivit av med jobbet. Bästa sättet att bygga upp ett stort beredskapslager av empati och medkänsla, är att ta hand om de egna känslorna.

 

Så, låt oss sluta att jämföra våra umbäranden.

Det finns kärlek och empati för alla 💙💛🇺🇦

 

Modiga hälsningar,

Loa

 

 

P.S. Jag har valt att ge pengar till Läkare utan gränser och Sverige för UNHCR för deras viktiga arbete i Ukraina. Samt stötta Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter och delta i deras manifestationer mot kriget. Tänk på att varje liten handlin gör skillnad!

Hur kan vi då hålla kontakten och lära av varandra?

Connecta med mig på LinkedIn och joina mitt nätverk på Instagram. Här delar jag inspiration och verktyg för att hjälpa dig kliva fram som den modiga ledare du är.

Gå med i vår modiga community på Facebook där vi möts, lär oss av varandra och pratar om våra erfarenheter av modigt ledarskap 

Connecta med mig!

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!